Gegoten Lood/Cast Lead

 

Video Gegoten Lood/Cast lead

 

Foto: Marsel Loermans

Foto: Karin van der Heijden

Foto: Karin van der Heijden

Translation in French  Translation in Arabic

Het Nomadic Memorial ‘Cast Lead’ werd op 21 september 2012 (Internationale dag van de Vrede) voor het eerst getoond in Den Haag, Stad van Vrede en Recht. Van 30 oktober t/m 2 november 2012 was het tijdelijke herdenkingsmonument te zien in BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Bij de finissage op 2 november - op Allerzielen - gaf de bekende Palestijnse toneelschrijver en acteur Taher Najib een solo-performance. 

De installatie, die het beeld oproept van een grafveld, is opgebouwd uit 1430 boeken die in slagorde boven de vloer ‘zweven’. Ieder boek is uniek en draagt de naam van een slachtoffer van Operation Cast Lead die in 2008/2009 door het Israëlische leger in Gaza is uitgevoerd. De boeken bevatten teksten van schrijvers, kunstenaars en denkers uit Oost en West. Deze boeken tezamen vormen een gedenkteken vervuld van kennis, die de verwoestende catastrofe niet heeft kunnen voorkomen.

Wilt u dit project ondersteunen? Voor €65 ontvangt u een deel van het kunstwerk, een uniek boek Klik om het boek te bestellen.  

 

 

 

 

 

plattegrond van de installatie in Bozar, Brussel

 

 Bozar, Brussel

 

 

Taher Najib

 

BOZAR
www.bozar.be 

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Ontwerpwerk, Den Haag; Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Brussel; Stef van Bellingen, Erwin Jans en Felix Villanueva

 • 28/02/2013 Cast Lead art-project is geschokt door het overlijden van Stéphane Hessel

  Hessel was mede-opsteller van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Hij was actief in het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werkte hij als diplomaat voor de VN , met name voor ontwikkelingssamenwerking. Hij wordt alom geprezen voor zijn inspanningen voor de sans-papiers (paspoortlozen), en riep in zijn essay "Indignez vous"("Neem het niet") op tot actie tegen onrecht: "Scheppen is weerstand bieden; weerstand bieden is scheppen". Zijn boodschap vond weerklank bij de Occupy Beweging en de Indignados. (#)"Onze planeet is 'veroordeeld tot de dood of tot de metamorfose'.

  Hij zette zich bijzonder in voor de rechten van de Palestijnen, en was jurylid in de verschillende sessies van het Russell Tribunaal over
  Palestina. De laatste sessie vond plaats in New York in oktober 2012. Helaas kan hij de slotsessie op 17 maart te Brussel niet meemaken.

  Met Stéphane Hessel is een groot mens heengegaan. The 99% is hem veel dank verschuldigd! Hij was een groot voorbeeld en inspirator!

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/27/writer-activist-stephane-hessel-dies-aged-95

   

  Foto: Karin van der Heijden

  Lees meer
 • 15/11/2012 Artikel Cast Lead in Bozar op Jegens & Tevens

   Artikel Jegens & Tevens, platform voor en door Haagse kunstenaars

  Lees meer
 • 15/11/2012 Speech by Ingrid Rollema at the finissage Cast Lead

   

   

  Lees meer
Status
€29.753,-
toegezegd van €35.500,- totaal
213 pagina's
van 254 pagina doel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deze mensen ondersteunen het project al:

Ramsey Nasr
Abdelkader Benali
Tom Lanoye

Merlijn Twaalfhoven
Alex de Vries
Charlotte Huygens

David Bade
Alik Assatrian
Caroline Lamarche

Hicham Khalidi
Mary Suzanne Siegel
Olof van Winden

Marie Jeanne de Rooij, directeur Vrije Akademie Den Haag
Felix Villanueva
Henk Kool

Steven van Lummel
Stefan Hertmans
Alphonse Muambi

Tom van Vliet
Eva Villanueva & Pieter de Ruiter, Dansity
Karin van der Heijden

Jacques Meijer
Tim Breukers
Ariane Pikaar

Jacquelien Jonkman